line_vertical
line_horizontal
line_horizontal

This project is an adaptive reuse of a (5,353 square feet) 1980’s era CMU building in northwest Pasadena to a sustainable office building. We feel privileged to have a unique client whose development goals benefit both the surrounding community and the environment as a whole. The client’s program required the building to perform well in energy conservation, resource management, environmental quality and architectural design.

THE SITE: The former concrete pavement on the south side of the building was replaced with drought tolerant landscape and bamboo plank walkways/deck to mitigate the heat island effect. Roof and site storm water is managed via the dry creek bed running along the south elevation allowing the water to perk into the ground thru 270 cubic feet of “structural void” buried below the creek bed.

THE BUILDING SHELL: The south facing window walls are shaded with a steel mesh and translucent polycarbonate canopy. A solar radiating film has been installed on the windows. Energy demand has been greatly reduced by utilizing high efficiency lighting and mechanical systems as well as superior insulation. Further reducing dependence on the electrical grid is a 10kW+ crystalline solar array mounted on the new “cool roofing” material.

THE INTERIOR: The energy consumption and resource demand has been lessened by the implementation of several components. Variable controlled ceiling fans increase comfort during warmer months, and reduce the need for artificial air conditioning. Strategically placed operable windows and new sectional doors let tenants take advantage of the natural cross flow of fresh air in the mild Pasadena climate. Little artificial lighting is required during the day due to the abundant natural light provided by the double walled skylights and solatubes and electronic dimming daylight harvesting system.

Indoor air quality is improved by using low V.O.C. building and finish materials and further enhanced by groupings of live Sensevierias plants in permanent planters. Both suites have exterior views either thru butt glazed glass panels, storefront, or sectional roll up doors which also allow ease of access to the two outdoor work spaces.

Even though at this time our client chose not to pursue LEED accreditation, they and the design team were highly motivated to embrace the LEED NC2009 guidelines in regards to choosing of systems/materials and following the submittal process. At the project’s completion, our certified LEED consultant felt confident the project could achieve a platinum level if submitted.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25